HTML

"Jöjj és lásd!"

Gyalogos menet Jászladányból Budapestre 2009. október 3-11.

March on foot - acting together as civilians against violence and exclusion
3-11 October, 2009

Az útvonal:
Jászladány, Jászalsószentgyörgy, Jánoshida, Alattyán, Jásztelek, Jászberény, Nagykáta, Szentmártonkáta, Tápiószecső, Sülysáp, Mende, Maglód, Budapest Hősök tere - Dísz tér.

polgári összefogás a kirekesztés és az erőszak ellen

2009.09.22. 19:48 GyalogMenet

Sajtófigyelő: szeptember 21 - 22

Címkék: sajtófigyelő

Gyalog indul a fővárosba a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke, hogy petíciót adjon át a köztársasági elnöknek a roma gyermekek elkülönítése miatt; Kállai László október elején indul Jászladányból, az utat egy hét alatt tenné meg.

A roma polgárjogi aktivista az MTI-vel hétfőn közölte: demonstratív vonulásával arra akarja felhívni az államfő és a társadalom figyelmét, hogy az ország számos területén - a törvényi tiltás ellenére - ma is bevett gyakorlat az iskolai szegregáció, a romákat ért hátrányos megkülönböztetés. Egy petícióban ezért arra kérné Sólyom Lászlót, "nyilvánuljon meg" a nemzet egysége érdekében az iskolai elkülönítés és a diszkrimináció miatt.
 

Kállai László elmondta: azért indul gyalogosan, hogy ezzel is szimbolizálja azt a mélyszegénységet, amelyben a romák többsége kénytelen élni, valamint "azt a kilátástalanul hosszú utat, amely még a magyar társadalom előtt áll, amíg a gyakorlatban is megvalósul az alkotmányunk által elvben minden állampolgár számára biztosított jog- és esélyegyenlőség".
 

A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke úgy tervezi, tizenöt társával október 3-án indulna el Jászladányról, és arra biztatja a céljával egyetértő roma és nem roma embereket, hogy hosszabb-rövidebb távon csatlakozzanak hozzájuk. A gyalogmenet október 10-én érkezne meg a fővárosi Hősök terére, majd az ország különböző részeiből buszokkal érkező tiltakozókkal közösen indulnának a budai Várba, a petíció átadására. Jászladány és Budapest között a távolság gyalogosan több mint száz kilométer.
 

A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet tavaly márciusban, a rasszizmus elleni világnapon is országjáró körútra indult, hogy a hátrányos megkülönböztetésnek kitett roma lakosság esélyegyenlőségének érvényre juttatásáért, ezáltal a romák befogadásáért és társadalmi integrációjuk elősegítéséért emelje fel szavát. Akkor negyven települést, cigánytelepet látogattak meg. Panaszokat vettek fel, egy szociális térkép készítése érdekében kérdőíveket töltöttek ki, és tájékoztatást adtak a diszkrimináció elleni fellépés lehetőségeiről.
 

2009. szeptember 21.

Gyalogmenet Sólyomhoz Jászladányból - HVG
Gyalogos menet indul Jászladányból Budapestre - Klubrádió
Menet indul Jászladányból Budapestre - FigyelőNet
Gyalog megy Budapestre a roma aktivista – Hírszerző
Gyalogos menet indul Jászladányból Budapestre - Blikk
Sólyom Lászlónak most már meg kell nyilvánulnia - Stop.hu
Gyalog megy Budapestre a roma aktivista - Hunvista
Gyalog jönnek a demonstráló romák a fővárosba! - Habostorta
Gyalog jönnek a demonstráló romák Jászladányból a fővárosba – MTV Híradó
Gyalog indulnak Sólyomhoz a jászladányi cigányok - MNO
 

2009. szeptember 22.

Gyaloglással tiltakoznak a romák - C-Press
Gyaloglással tiltakoznak a romák - HírExtra
A legnagyobb roma tüntetés lehet a rendszerváltás óta – Klubrádió (.mp3)

komment

süti beállítások módosítása