HTML

"Jöjj és lásd!"

Gyalogos menet Jászladányból Budapestre 2009. október 3-11.

March on foot - acting together as civilians against violence and exclusion
3-11 October, 2009

Az útvonal:
Jászladány, Jászalsószentgyörgy, Jánoshida, Alattyán, Jásztelek, Jászberény, Nagykáta, Szentmártonkáta, Tápiószecső, Sülysáp, Mende, Maglód, Budapest Hősök tere - Dísz tér.

polgári összefogás a kirekesztés és az erőszak ellen

2009.09.22. 11:56 GyalogMenet

Sajtótájékoztató szeptember 24 csütörtök 11h- Instant, Nagymező utca 38.

Címkék: meghívó sajtótájékoztató

 

„Jöjj és lásd" - Gyalogos menet Jászladányból Budapestre

- polgári összefogás a kirekesztés és az erőszak ellen - 

 

Sajtótájékoztató időpontja: 2009 szeptember 24, csütörtök, délelőtt 11h
Helyszín: Instant - Budapest, Nagymező u. 38.

A Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke, Kállai László Budapestre érkezik, hogy személyesen adja át Sólyom László Köztársasági Elnöknek petícióját. Felkéri az elnök urat, hogy nyilvánuljon meg a nemzet egysége érdekében a bár törvényellenes, de 10 éve gyakorlatban tapasztalható iskolai szegregáció felszámolásáért.

 

Egyúttal felhívást intéz a magyarországi romákhoz, hogy csatlakozzanak hozzá, és kérjék ők is a Köztársasági Elnök úr közreműködését az ország számos területén tapasztalható, romákat ért hátrányos megkülönböztetések csökkentéséhez, megszüntetéséhez.

 

Kállai László és a hozzá csatlakozó tömegek demonstratív módon gyalog érkeznek Budapestre, ezzel is szimbolizálva a mélyszegénységet, melyben a romák többsége kénytelen élni, illetve azt a kilátástalanul hosszú utat, mely még a magyar társadalom előtt áll, amíg a gyakorlatban is megvalósul az alkotmányunk által elvben minden állampolgár számára biztosított jog- és esélyegyenlőség.

 

Terveink szerint Jászladányból 15 ember indul el. Számításaink szerint állomásonként 50-100 fő közötti további csatlakozó vagy érdeklődő fogja kísérni a településeken való áthaladásukat. A budapesti demonstrációra összességében több ezer embert szeretnénk mozgósítani az ország minden részéről. Minden kisebbségi önkormányzatot és roma civil szervezetet, valamint más civil szervezeteket is értesítünk akciónkról, és kérjük a támogatásukat, ill. részvételüket. Ugyanakkor semmilyen politikai szervezet részéről nem engedünk felszólalókat a rendezvényen (sem a menet állomásain, sem a Hősök terén vagy a Dísz téren), teljes mértékben biztosítva a demonstráció pártsemlegességét.

 

A tervezett akció időpontjai:

október 3. szombat:
A gyalogos menet elindul Jászladányból

október 11. vasárnap délelőtt:
A menet a hozzá csatlakozó szimpatizánsokkal megérkezik Budapestre. A Hősök terén gyülekező. Találkozó az ország különböző pontjairól gyalog, autókkal, buszokkal érkező csoportok számára.

október 11. vasárnap délután:
A petíció átadása a Dísz téren Sólyom László köztársasági elnöknek.

 

 

komment

süti beállítások módosítása