HTML

"Jöjj és lásd!"

Gyalogos menet Jászladányból Budapestre 2009. október 3-11.

March on foot - acting together as civilians against violence and exclusion
3-11 October, 2009

Az útvonal:
Jászladány, Jászalsószentgyörgy, Jánoshida, Alattyán, Jásztelek, Jászberény, Nagykáta, Szentmártonkáta, Tápiószecső, Sülysáp, Mende, Maglód, Budapest Hősök tere - Dísz tér.

polgári összefogás a kirekesztés és az erőszak ellen

2009.10.06. 15:19 GyalogMenet

III. nap - A Népszava helyszíni tudósítása

Címkék: helyszíni népszava jászladány

Gyalog a roma gyerekekért

A tervezett tizenöt helyett öt cigány férfi indult el szombaton gyalogmenetben Jászladányból Budapestre. A többiek nem mertek nekivágni; kivárnak, és később csatlakoznak. A jászsági romák között ugyanis az terjedt el, hogy kilövik őket az országúton. Élnek, élünk.

A kilenc napon és mintegy 120 kilométeren át tartó demonstráció, mely a magyarországi cigány gyerekek méltatlan helyzetére kívánja felhívni a közfigyelmet, Jászladányban vette kezdetét. A 17-es számú rendbiztos arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a ruházaton jól látható helyen fel kell tüntetni, mely szervezetet képviselik. Láthatósági mellényt is kötelesek hordani, az országúton pedig libasorban haladni. Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke a kioktatást megértette, ám a sárga láthatósági mellényt egyikük sem vette fel. Azt mondták, azért, mert akkor mi különböztetné meg őket a menetet kísérő biztonsági őröktől. Az őrök ruházata a roma és nem roma szimpatizánsokból elképedést váltott ki. Fekete nadrágjuk, fehér ingük és fekete mellényük ugyanis a gárda viseletét idézte.

A gyalogmenettel szimpatizálók közül a legidősebb a Népszava vala­mikori újságírója, a nyolcvanhárom éves Róbert László, aki a 120 kilométeres útból tízet tett meg. Az első nap békében telt, leszámítva, hogy Alattyán semmilyen módon nem fogadta a résztvevőket. Elmaradt a zenés fogadtatás, és a cigány férfiak sem aludhattak a település tornatermében."

Scipiades Erzsébet

 

komment

süti beállítások módosítása